en/of
en/of
A-Z

Franchiseformules in food

Zoek je meer informatie over franchising in de food? Wil je ondernemer worden in deze branche? Lees hieronder meer.

Franchisenemer worden in de food?

Food is al jaren zeer breed vertegenwoordigd in franchise. Het is ook een van de populairste branches. Over het algemeen wordt de foodbranche onderverdeeld in supermarkten en foodspeciaalzaken (denk o.a. aan bakkers, slagers en delicatessenzaken). In de food bevinden zich meer dan 100 franchiseformules en heeft een aandeel van 12,2% van het totaalaanbod franchiseformules.

Eisen aan een food franchise ondernemer

Als ondernemer moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Anders dan bijvoorbeeld in de dienstverlening, waar het eigen vermogen vaak relatief laag ligt, is dit bij franchiseformules in de food relatief hoog. Dit komt doordat in de foodbranche meer geïnvesteerd moet worden in (zware) apparatuur, luxere en kwalitatief betere inrichting en zijn de vierkante meters van een vestiging groter. Het eigen vermogen ligt in deze branche gemiddeld rond de € 60.000. Er zijn formules actief in deze branche met een lagere investering. Dit komt doordat er vaak geen fysieke locatie benodigd is en vaak dan enkel geïnvesteerd hoeft te worden in een busje.

Food in cijfers

Vorig jaar werd in de foodbranche door de franchisevestigingen een omzet gerealiseerd van € 14 miljard. Dat is 3,7% meer t.o.v. het jaar daarvoor (€ 13,4  miljard). De omzet in de foodbranche wordt met name gerealiseerd door supermarkten. Ondanks de toename van supermarkten, blijft er ruimte voor nieuwe initiatieven. Met name de franchising in health-, lifestyle- en voedingssectoren zoals natuurvoedingswinkels en vitamine speciaalzaken biedt kansen voor nieuwe ondernemers. Onderstaande franchiseformules zijn actief op zoek naar franchisenemers.

Andere formules in food