Blz. Veendam

Blz. Veendam

Ondernemer worden bij Blz. in Veendam

Blz. is op zoek naar een ondernemer in Veendam.

Blz. is een samenwerking tussen circa 85 zelfstandige boek- en kantoorvakhandels. Elke winkel met een breed assortiment van boeken, kantoorartikelen, tijdschriften en wenskaarten heeft zijn eigen karakter, gezicht en uitstraling.

Over Veendam

Veendam ligt in de gemeente Veendam, in Groningen. In Veendam wonen ongeveer 27.576 mensen (bron: CBS). Vrij gemiddeld voor een plaats van deze grootte. Per huishouden verdiend men gemiddeld €30.500. Het landelijk gemiddelde, exclusief vakantietoeslag, is bruto €35.000. Het gemiddeld inkomen in Veendam ligt dus lager. Bij elkaar genomen verdienen de inwoners van Veendam dus zo’n €382.303.636. Dit ziet men weer terug in de WOZ-waarde van de huizen, welke gemiddeld €142.000 is in Veendam. In 2014 was de WOZ waarde in Nederland gemiddeld €211.000, in Veendam ligt dit dus lager. In Veendam hebben 5.4% van de mensen een uitkering. Waarmee het totaal aantal uitkeringsgerechtigden op 1.489 uitkomt.

Veendam is een plaats in de provincie Groningen. Het is de op twee na grootste plaats van de provincie. De meeste winkels in Veendam bevinden zich aan de Winkler Prins Passage, de Kerkstraat, het Beneden Oosterdiep, de Promenade of de Lloydsweg. Veendam kent iets meer dan 1000 bedrijven.

Er zijn naast Blz. ook nog andere franchiseformules waarvoor Veendam interessant is. Bekijk alle franchise mogelijkheden in Veendam.

boeken & tijdschriften branche informatie

Franchiseformule Blz. valt binnen de branche boeken & tijdschriften. In de branche boeken en tijdschriften behoren lees- en gemakswinkels. Het assortiment in deze winkel varieert van boeken, kantoorartikelen, dagbladen tot tijdschriften, ook tabak- en gemaksproducten. De markt van de boekenverkoop wordt gedomineerd door een klein aantal aanbieders die in de toekomst steeds meer de overhand zullen hebben. De bekendste formules zijn Bruna en The Read Shop en AKO. AKO is de enige van deze die niet aan franchisedoet, maar werkt volgens een filiaalstructuur.

Sinds 2008 noteerde de boekenmarkt een dalende omzet, maar daar kwam in 2015 verandering in. Voor het eerst in jaren werden er meer boeken verkocht dan het jaar daarvoor. In 2014 werden er 37,3 miljoen exemplaren verkocht en in 2015 nam dit toe naar 39 miljoen exemplaren. Dit komt neer op een afzetstijging van 4,6%. Van alle gekochte boeken was 6,3% een e-boek. De totale omzet steeg naar 3,7% in 2015. De kinderboeken en non-fictieboeken zorgen voor de meeste omzet. De omzet van kinderboeken steeg met maar liefst 4% en non fictie vrije tijd liet een stijging van een kleine 2% zien. Ook neemt de verkoop van gezonde leefstijl- en eetboeken toe. Daarentegen liet fictie een daling van 2% zien, maar heeft het nog steeds het grootste marktaandeel. Dit jaar verwacht Rabobank een volumedaling van tussen de 3 en 5% vergeleken met 2015. Ook zal de verkoop van e-boeken verder toenemen. Het aantal e-boeken die online worden gekocht is 28% en de aankomende jaren zal dit nog meer gaan toenemen. In de fysieke boekenhandel zal de verkoop van algemene boeken nog steeds het belangrijkst zijn, het marktaandeel in omzet bedraagt circa 85%.

Enkele trends die zich afspelen in de markt zijn de toename aan verkoop en verhuur van e-boeken. Ook ontstaan er steeds meer leesconcepten, zoals boekwinkels die functioneren als ontmoetingsplek voor lezingen en abonnementen om voor een vast bedrag per maand een aantal boeken of tijdschriften te lezen.

Bronnen: Wikipedia, Rabobank.nl, Boekblad.nl, Gfk en Boekenbedrijf.nl, OW in cijfers, Rabobank Trends & Cijfers

Vestigingen Blz.

Gegevens Veendam

Provincie
Groningen
Gemeente
Veendam
Inwoners
27.576
Inkomen
€30.500
WOZ-waarde
€142.000