en/of
en/of
A-Z

Franchiseformules in horeca

Op deze pagina vindt u meer informatie over franchising in de horeca. Wilt u ondernemer worden in deze branche? Lees hieronder meer.

Franchisenemer worden in de horeca?

De branche horeca is in de afgelopen jaren ontstaan vanuit de foodbranche. Dit om een beter onderscheid te maken tussen formules met horecagelegenheden (consumptie in de vestiging), zoals eetcafés, restaurants en fastfood, en supermarkten en foodspeciaalzaken (consumptie thuis), zoals bakkers, slagers en delicatessenzaken. Er zijn formules die zowel in de food als in de horeca te vinden zijn. Dit zijn met name formules die aan bezorging doen (food) maar ook onder fast food (horeca) vallen. Horeca beslaat op dit moment 13,1% van het totaalaanbod franchiseformules.

Waar moet je als horeca franchise ondernemer aan voldoen?

Als ondernemer moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Anders dan bijvoorbeeld in de dienstverlening, waar het eigen vermogen vaak relatief laag ligt, is dit bij franchiseformules in de horeca relatief hoog. Dit komt doordat in de horecabranche meer geïnvesteerd moet worden in (zware) apparatuur, luxere en kwalitatief betere inrichting en zijn de vierkante meters van een vestiging groter. Het eigen vermogen ligt in deze branche gemiddeld rond de € 70.000.

Horeca in cijfers

De afgelopen jaren heeft de horecabranche een opgaande lijn ingezet. Deze is vorig jaar ook blijven stijgen: € 14 miljard t.o.v. € 13,5 miljard het jaar daarvoor. Ook het aantal franchisevestigingen zit in de lift en is een groei gerealiseerd van ruim 9%. De teller staat inmiddels op 2.700 vestigingen, t.o.v. 2.580 vorig jaar. De positieve ontwikkelingen zorgen voor meer startende ondernemers in de branche. Ook sluiten steeds vaker zelfstandigen zich aan bij een franchiseformule. Bovendien is er een toename aan thematisering en specialisatie, dit is o.a. terug te zien in koffiewinkels, broodconcepten, mobiele keukens en yoghurt- en juicebars. Nieuwe to-go concepten doen hun intrede waarbij goed en gezond eten vaak het uitgangspunt is. Onderstaande franchiseformules zijn actief op zoek naar franchisenemers.

Andere formules in horeca